EDİRNE ATATÜRK ANITI

HJÖHÖJIMG_3802

Edirne’de Atatürk Anıtı’nın yaptırılması İl ve Belediye ilgililerince 1929 yılında kararlaştırılmış ve bir proje yarışması açılmıştır. Bunun için 1930 il bütçesine 12 000 lira ödenek konmuştur.

Proje yarışmasına Heykeltıraş Kenan Ali, Ratıp Aşir ve Sabiha Ziya katılmışlardır. Vali Emin Arda Bey’in başkanlığında oluşan komisyonca Kenan Ali Yontunç’ un projesi uygun görülmüştür.

Anıtın mermerden yapılması ön görülmüş, ancak yurdumuzda o dönemde anıt yapmaya elverişli mermer bulunmadığından anıtın bronzdan yaptırılmasına karar verilmiştir. Kenan Ali Yontunç, Atatürk Anıtı’nı Macaristan’da Budapeşte fabrikalarında döktürmüştür. Anıtın önemli bir özelliği de bu dönemde bir Türk heykelcisine yaptırılmış olmasıdır.

FullSizeRender - Kopya (3).jpg

Atatürk Anıtı Talat Paşa Caddesi üzerinde o zaman Darülfünun Bahçesi adıyla anılan parka 23 Nisan 1931 yılında dikilmiştir ve açılışı Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda yapılmıştır.

651651.jpg

Anıtta Atatürk asker giysisi ile pelerinli ve ayaktadır. Yüzü batıya dönük, sol elinde kılıcı, sağ eli işaret parmağı ile batı yönünü göstermektedir.

Türk ulusu bu parmağın gösterdiği yolu çok iyi anlamakta ve bilmektedir. Ulu Önder, Türk ulusunun batılı uluslar gibi ilerlemesini, uygar olmasını istemiştir.

Anıtın mermer tabanı iki bölümlüdür. Üst bölümü ön cephesine A

IMG_3536

tatürk’ün Gençliğe Hitabesi işlenmiştir. Alt bölümün önü olan  batı yönünde, Kurtuluş Savaşı’mızda Türklüğün kurtuluşunu simgeleyen anı gösterilmiştir. Atatürk’ün “Ordular ilk hedefiniz Akdeniz’dir, ileri ! ” emrini verdiği anda hücum borusunu çalan Türk askeri ile süngü takmış saldırıya geçmiş Türk ordusunu,, elinde şanlı sancağı Türk erini ve şahlanmış atı üzerinde Türk subayını simgelemektedir.

Güneyinde , şanlı Türk ordusunun 24 Kasım 1922’de Edirne’yi kurtarışını ve Edirnelilerin Türk askerini bağrına basışını göstermektedir. Kuzeyinde, Edirne’nin anıtsal simgesi Selimiye Camii resmedilmiştir. Doğu yönünde ise şu anlamlı dizeler kabartma olarak yazılmıştır.

“Göğsünde bu heykeli taşıyan Edirne

Çember boyunda kurulmuş Türk Bucağıdır.

Gazinin sevgisini göynünde yaşatır

Mustafa Kemal iman kaynağıdır.”

IMG_4523

 

Leave a comment